Skip to main content
Walter Swaenepoel

Welkom Walter

In de dynamische wereld van digitale transformatie staat Make IT So aan de frontlinie met innovatieve oplossingen. Vandaag spreken we met twee sleutelfiguren van dit vooruitstrevende agency: Jan Festjens, CEO van Make IT So, en Walter, de nieuwste aanwinst van het team. Walter brengt een schat aan ervaring en expertise mee die perfect aansluit bij de ambitieuze doelstellingen van Make IT So. Jan geeft ons daarnaast een inkijk in de dynamiek binnen het team en hoe de komst van Walter de toekomst van Make IT So verder vormgeeft. Dit interview biedt een boeiende kijk op de mensen achter een van de meest innovatieve agencies in de branche.

Laten we beginnen en de mannen achter Make IT So beter leren kennen.

Welkom Walter, jij maakt sinds kort deel uit van het Make IT So (MIS) team. Wij kennen je natuurlijk al langer, maar stel jezelf gerust kort voor zodat de lezer een goed idee krijgt wie Walter is.

Walter: Ik ben Walter, 45 jaar, papa van de 14-jarige tweeling Amber en Arthur en woonachtig in Affligem.

Ik heb ondertussen een loopbaan van bijna 20 jaar waarbij ik binnen Software Testing zowat alle etappes doorlopen heb, van meer uitvoerende rollen tot coördinatie en coaching om dan uiteindelijk als manager aan de slag te gaan. Vanuit die ervaring ben ik verder geëvolueerd in de richting van Program Management, Change Management en Transformatie, waarbij People Management een heel belangrijke en centrale rol inneemt.

Sinds kort ben ik dus de nieuwe zakenpartner van Jan Festjens, CEO van Make IT So. Eigenlijk blijven we doen wat we vroeger alle twee apart deden, maar nu onder de vlag van MIS. Samen willen we organisaties helpen bij hun digitaliseringstraject. Later zullen we dan samen de volgende stappen zetten in de groei van Make IT So.

Hoe ben je in contact gekomen met Jan Festjens en bij MIS terechtgekomen?

Walter: Ik ken Jan eigenlijk al heel lang, al bijna 20 jaar, via een gemeenschappelijke vriend. We kwamen elkaar af en toe eens tegen en zo volgde ik Jan zijn professionele loopbaan vanop afstand. Een tijdje geleden zijn we, dankzij de tussenkomst van diezelfde vriend, beginnen opmerken dat onze ervaringen en vaardigheden enerzijds heel gelijklopend, en anderzijds ook heel complementair zijn.

Toen Jan mij het verhaal en de missie van Make IT So uitlegde, was het heel snel duidelijk dat Jan op zoek was naar wat ik kon bieden, en omgekeerd. Sindsdien is onze samenwerking alleen nog maar intenser geworden met als gevolg dat ik nu mee aan boord kom bij MIS.

Wat was de aanleiding voor jullie om ook effectief samen te beginnen werken?

Walter: Jan en ik vormen samen een goed team, hebben een grote overlap aan ervaringen en vaardigheden, en we vullen elkaar ook nog eens aan bij de meer praktische zaken. Ik heb in het verleden al meermaals met verschillende potentiële partners gesproken om mijn kennis en ervaring op een ondernemende manier in te zetten en samen een agency uit te bouwen. Tot nu had ik nog nooit de klik gehad, zoals ik deze met Jan nu wel heb.

Jan: Walter vult bijvoorbeeld mijn gebrek aan ervaring aan in het gedegen voorbereiden en coördineren van de QA-fase ('Quality Assurance' of kwaliteitsbeheersing) van een digitalisatie. Hij is ook erg sterk in het menselijke gedeelte van onze job, en brengt praktische tips & tricks binnen in het team zoals bijvoorbeeld de LEGO-opdracht bij team buildings.

Professionele achtergrond

Walter Swaenepoel

Walter, kan je mij wat meer vertellen over je professionele achtergrond, en voorgaande ervaringen in program management? Wat trok je initieel aan tot dit veld en hoe ben je er in gerold?

Walter: Ik kom origineel uit de ‘software testing’ wereld en heb in die context steeds een tandem gevormd met de projectleider waarmee ik toen samenwerkte. Als je een goed team vormt, is het ook heel logisch om elkaars plek in te nemen tijdens afwezigheden en als back-up in te springen. Op die manier kwam ik in aanraking met project en program management. Zo bouwde ik in de praktijk concrete ervaringen uit met program management. In een later stadium van mijn loopbaan werd ik verantwoordelijk voor grotere teams en had ik zowel de eindverantwoordelijkheid over verschillende projecten voor nieuwe ontwikkelingen, terwijl operationeel ook alles moest blijven draaien. Als je zulke projecten niet gestructureerd aanpakt, loopt het in het honderd. Ik neem graag verantwoordelijkheid en hou ook van de afwisseling. Daar geniet ik van. Er zijn telkens nieuwe uitdagingen die mij verplichten om heel rationeel en analytisch te werk te gaan en waarbij mijn creativiteit steeds opnieuw uitgedaagd wordt.

Ik geniet ook enorm van een goede samenwerking binnen een team. Samen aan eenzelfde zeil trekken, elkaars sterktes gebruiken en elkaar aanvullen waar nodig om op de beste manier het meest optimale resultaat te behalen. Als ik van een klant te horen krijg, dat ik de eerste ben die erin geslaagd is om verschillende departementen, die allemaal uiteenlopende en tegenstrijdige doelstellingen hebben, op een lijn te krijgen en samen voor een gemeenschappelijk resultaat te laten gaan, dan word ik blij.

Zijn er projecten waar je in het bijzonder trots op bent? Of die heel relevant zijn geweest om tot dit punt te komen in je carrière?

Walter: Ja, die zijn er. Toen ik bij bedrijf X (lacht) aan de slag ging, had ik vijf voorgangers in de vier jaar ervoor en de resultaten waren niet wat het management voor ogen had. Bij mij pakte de mayonaise wel. Waarom? Ik ben geen superman en voel me ook niet beter dan een ander. Ik maak ook fouten, maar ik geloof dat mijn superkracht is dat ik er wel in geslaagd ben om de juiste mensen bij elkaar te plaatsen, en zo een goed en gebalanceerd team heb weten samen te stellen. Ik was empathisch en zorgde tegelijkertijd voor duidelijkheid in de verwachtingen. We worden betaald om een bepaalde opdracht uit te voeren, dus is het ook onze taak om te zorgen dat de resultaten er liggen. Maar niet ten koste van alles, of op eender welke manier. Mijn rol bestond erin om ervoor te zorgen dat de objectieven haalbaar waren en dat de middelen beschikbaar waren die nodig zijn om de taak tot een goed einde te brengen.
Ik ontdekte tijdens deze missie wat de kracht is van een correcte menselijke aanpak en ben later meer en meer gaan nadenken over hoe je een optimaal resultaat kan behalen en de beschikbare middelen zo efficiënt mogelijk benut.

Rol bij Make IT So

Kan je wat dieper ingaan op je rol bij Make IT So, wat zal je bijdrage zijn aan het team? Waar zal je focus op liggen?

Walter: Eerst en vooral blijven zowel Jan als ik doen wat we voorheen deden. We werken elk nog voor onze eigen klanten maar vanaf nu onder de paraplu van Make IT So. Daarnaast bundelen we onze krachten, want ik geloof sterk dat 1+1 gelijk is aan 3. Zo kunnen we een bredere kennisbasis en ervaring aan onze klanten aanbieden. ‘L’union fait la force’. Ik hoop zo zowel mijn eigen projecten, als de toekomstige projecten die binnenkomen via Make IT So, naar het volgende niveau te kunnen tillen. Door samen met Jan naar issues te kijken waar we individueel tegenaan lopen op projecten, hopen we meerwaarde te creëren voor ons beide, en niet in het minst voor onze klanten.

Wat willen jij en Jan bereiken met jullie samenwerking?

Walter: Make IT So is een uniek verhaal. Er bestaan heel veel bedrijven die project management diensten aanbieden, maar geen van hen heeft het unieke DNA van MIS. Wij zorgen als het ware voor de lijm of, beter nog, de olie tussen de verschillende partijen bij een digitalisatie project. Hierdoor geraken de verschillende partijen in het verhaal op de best mogelijke manier op elkaar ingespeeld, zodat een optimaal resultaat behaald wordt voor de klant. Ons doel is om zo snel en zo efficiënt mogelijk de bedrijfsdoelstellingen van onze klanten te behalen als het gaat over digitalisatie.

Jan: Volledig mee eens, tot voor kort was ik een ‘solopreneur’ binnen Make IT So, maar ik merkte altijd dat ik een bottleneck (e.g. knelpunt) was op vlak van het aantal transformaties dat ik kon aansturen. Daarom wil ik graag inzetten op een multidisciplinair team, waarbij we problemen vanuit verschillende perspectieven kunnen bekijken. Eén SPoC ('Single Point of Contact' of singulair aanspreekpunt) voor de klant, maar een team achter de schermen dat het productiewerk dat bij digitale transformaties komt kijken mee helpt uitwerken. Vergelijk het met een boekhoudkantoor, waarbij de CFO ('Chief Financial Officer' of directeur financiën) rapporteert & coördineert, maar binnen zijn team dossier beheerders, taks experten en andere profielen in dienst heeft.

Walter, wat is jouw persoonlijke visie op Make IT So?

Walter: Ik hoop dat Make IT So een waarde gedreven organisatie kan zijn en mag blijven. Ik wil liever niet spreken over cijfers of bepaalde groeiobjectieven die we onszelf gaan opleggen. Wat mij betreft is MIS een verhaal dat organische groei kent. Daarbovenop hoop ik dat MIS een professioneel kader kan creëren waarin mensen optimaal kunnen presteren, zodat ze het verschil kunnen maken bij de digitale transformaties van onze klanten en het team zichzelf kan overstijgen.

Expertise

Walter, welke expertise breng jij concreet mee voor Make IT So? Welke concrete skills zijn jouw meerwaarde in het geheel?

Walter: Ik ben eerst en vooral, net als Jan, iemand die op een goede manier een programma kan leiden en ervoor kan zorgen dat projecten rond digitalisatie een goed einde kennen en binnen budget blijven. Daarnaast is mijn ervaring met kwaliteit (in de ruimste betekenis van het woord) ook goed meegenomen.

Verder heb ik ook heel wat ervaring met het maken van budget prognoses, budget opvolging, risicobeheersing en -beperking en ik heb ervaring met zowel meer traditionele waterval projecten en pure agile productontwikkelingen als hybride vormen die beide combineren. Binnen agile heb ik gewerkt met de verschillende smaken zoals Scrum, SAFE, Kanban en heb ik ook ervaring met Test Driven Development en Behaviour Driven Development. Niet onbelangrijk, denk ik, in een wereld waarin alles snel evolueert en de ROI ('Return on Investment') zo hoog mogelijk moet zijn.

Jan: Deze skills (e.g. Test Driven Development en Behaviour Driven Development) vullen mijn profiel ook perfect aan, want daar heb ik zelf geen ervaring in.

Walter: Ik heb eveneens verschillende organisaties geholpen om de stap naar agile te zetten of hun agile werking te verbeteren, soms als deel van het team verantwoordelijk voor de transformatie, in andere gevallen was ik mijn eigen team.

Walter, hoe benader jij het maken van beslissingen binnen het domein van program management?

Walter: Ik zie graag eerst alle elementen op tafel liggen, en ik hoor graag eerst alle partijen, vooraleer een beslissing te nemen. Wat niet wil zeggen dat ik geen beslissingen durf te nemen. Ik heb de krachtdadigheid om ze te nemen en ik ben ook iemand die ze durft verdedigen. In een change environment (een omgeving in verandering) durf ik evalueren, ben ik goed in het omgaan met weerstand vanuit het bedrijf en krijg ik mensen mee op de trein. Dat doe ik door goed te analyseren waar de issues liggen en goed te luisteren naar de feedback. Zo zoek ik naar overeenkomsten tussen alle partijen, om zo tot een beslissing te kunnen komen. Voor mij is communicatie dé basis voor elk decision making process. Als er geen communicatie in twee richtingen kan bereikt worden zet je jezelf op om te falen.

Wat vind jij het meest boeiende aspect van program management opdrachten?

Walter: Het idee om van een concept tot een geland resultaat te komen. Als je het volledige proces kan meemaken van a tot z (e.g. de structuur opmaken, het opstellen van de prioriteiten, het uitwerken van de business case), en dat daar dan uiteindelijk ook op een gegeven moment een resultaat staat, dat geeft enorm veel voldoening. Daarbovenop vind ik het geweldig dat het einddoel bij program management niet is om éénmalig een resultaat te bewerkstelligen, maar om uiteindelijk returns te gaan genereren, waarde te creëren.

Welke vaardigheden zullen je het meest helpen bij je rol binnen MIS?

Walter: Mijn stressbestendigheid, mijn kunde om uit abstractie concrete stappenplannen te kunnen opmaken en iets dat ik ‘failing forward’ noem. Ik heb niet alle informatie nodig om vooruit te kunnen gaan in een proces. Ik leg dat graag uit aan de hand van beeldspraak door het te vergelijken met een ritje naar de zee wanneer er veel mist hangt. Het einddoel niet bereiken is geen optie voor mij, stoppen langs de kant van de weg tot de mist is opgeklaard staat niet in mijn woordenboek. Ik beslis dan eerder om gewoon trager te rijden en mijn mistlichten op te zetten. Zo blijf je toch vooruitgang maken, en bereik je uiteindelijk wel je einddoel. Tegelijkertijd ga ik in het begin ook nog niet te snel om eventuele obstakels te kunnen ontwijken. Eens de mist meer opklaart, kunnen we dan sneller beginnen rijden. Het is ook niet erg om fouten te maken tijdens het proberen. Elke misstap geeft de kans om te leren en het daarna beter te doen.

Zijn er bepaalde trends in de sector die je momenteel interessant vindt? Trends die je geboeid opvolgt?

Walter: Uiteraard alles uit de wereld van AI ('Artificial Intelligence') op dit ogenblik. De verschillende soorten AI zijn een geweldig hulpmiddel die vooral goed kunnen helpen om taken te versnellen. Ik zie echter ook een uitdaging omdat veel bedrijven ze inzetten om beslissingen te nemen waarbij de menselijke factor eigenlijk te belangrijk is om te mogen negeren.

Verder volg ik ook alles nauwgezet rond The Internet of Things. Dat is het verbinden van allerlei toestellen en ze te laten communiceren met elkaar doordat ze hun gegevens met elkaar uitwisselen, zoals bijvoorbeeld slimme vuilbakken die aangeven wanneer ze vol zitten of je koffiezet die communiceert met je alarmklok en er voor zorgt dat je koffie al klaarstaat wanneer je uit de badkamer komt ‘s ochtends. Door het verzamelen van al dat soort data kan je logische en geïnformeerde beslissingen beginnen nemen, en die dan uiteindelijk automatiseren. Super fascinerend vind ik dat.

Persoonlijk

Wat is de beste manier om te ontspannen na een werkdag of in het weekend volgens jullie?

Walter: Ik breng graag tijd door op een hockeyveld, of het nu als ouder, speler, scheidsrechter of als toeschouwer is. Maar liefst van al geniet ik van de gezelligheid en de rust van ons gezin thuis.

In het weekend speel ik vooral taxi voor de kinderen tijdens hun (sport)afspraken, ben ik bezig met klusjes in en rond het huis terwijl op de Kamado (type BBQ) het eten rustig aan het garen is. Je ziet het absoluut niet aan mijn atletisch lichaam (lacht) maar ik ben een fan van lekker eten en ‘low and slow’ ribbetjes zijn een van mijn favorieten.

Jan: Normaal gezien ontspan ik het best met een korte fietstocht na het werk (of een langere tijdens het weekend), gecombineerd met uitstapjes met familie of vrienden. Tegenwoordig is dat tummy time met onze pasgeboren zoon en een wandeling met Kasper, mijn hond.

Walter, welk boek ben je op dit ogenblik aan het lezen? Waarom spreekt het je zo aan?

Walter: Ik lees eigenlijk voornamelijk online bronnen in allerlei vormen, dan dat ik echt een boek in de hand neem en de tijd neem om te lezen. Dat neemt niet weg dat ik momenteel voor de vijfde of zesde keer Thinking Fast and Slow van Daniel Kahneman aan het lezen ben. Ik vind het een fantastisch boek dat ons laat stilstaan hoe het menselijke brein werkt en hoe we ons, dikwijls onbewust, laten bedotten, of mooier gezegd laten beïnvloeden op allerlei vlakken. De dood van de auteur onlangs heeft mij naar dit boek doen teruggrijpen.

Het was inspirerend om met jullie te spreken over de visie en de toekomst van Make IT So. Jullie passie voor innovatie en toewijding aan het leveren van hoogwaardige oplossingen zijn duidelijk voelbaar.

Met het weekend voor de deur hopen we dat dit interview jullie niet alleen inzicht heeft gegeven in de drijvende krachten achter Make IT So, maar ook heeft geïnspireerd om dit weekend even de tijd te nemen om te ontspannen en te genieten van de kleine dingen in het leven, en misschien nog eens een goed boek vast te nemen.

Een fijn weekend gewenst en tot de volgende keer!

Ons team staat klaar om u te assisteren bij het verwezenlijken van uw digitale transformatie. U kunt op elk moment telefonisch contact met ons opnemen voor een eerste verkennend gesprek, of e-mail ons om een intakegesprek in te plannen.
We kijken ernaar uit om met u samen te werken.

Contact info

Wij helpen jouw bedrijf bij de digitale transformatie.

Recente Posts