Skip to main content
SPG Dry Cooling

Interview met Andreas Coumnas: De Digitale Transformatie van SPG Dry Cooling

Vandaag hebben we het genoegen om met Andreas Coumnas, voormalig CEO van SPG Dry Cooling (SPG DC), en Jan Festjens, CEO van Make IT So, te spreken over de digitale transformatie die SPG DC onderging.

SPG Dry Cooling, onderdeel van de PAHARPUR Groep, is een toonaangevende producent van koelsystemen voor elektriciteitscentrales. Oorspronkelijk een Belgisch bedrijf met een rijke geschiedenis van 130 jaar, maakt SPG DC nu deel uit van een groep met 8000 medewerkers, waarvan 400 bij SPG DC zelf werken. Hun specialisatie ligt in gesloten circuit systemen die qua werking vergelijkbaar zijn met airconditioning units. De omvangrijke installaties worden telkens op maat gemaakt van de klant. 

In dit interview duiken we in hun indrukwekkende digitale transformatie en delen zowel Andreas als Jan hun inzichten, uitdagingen en successen uit dit ambitieuze project en de indrukwekkende resultaten die ze daarmee hebben behaald.

Andreas, kan je ons vertellen wat de aanleiding was voor de digitale transformatie bij SPG DC?

SPG DC projectAndreas: Natuurlijk! SPG DC had te maken met aanzienlijke uitdagingen. We moesten de loonkosten verlagen en het ontwerpproces, dat voorheen negen maanden duurde, versnellen. Daarnaast was er een dringende behoefte aan betere gegevenskwaliteit en communicatie tussen afdelingen die vaak in silo's werkten. Onze ingenieurs werkten vaak naast elkaar zonder veel interactie, totdat er vaste overlegmomenten waren. Dit leidde vaak tot problemen en talloze iteraties, wat het proces vertraagde en de kosten verhoogde. We wisten dat we een manier moesten vinden om deze inefficiënties te verminderen en de samenwerking binnen het team te verbeteren. Het ontwerpproces moest niet alleen sneller, maar ook nauwkeuriger en beter gecoördineerd worden om competitief te blijven in een markt met toenemende druk, vooral uit China.

Hoe heeft Make IT So bijgedragen aan deze transformatie?

Jan: Het project startte met de intentie om alle systemen naar de cloud te migreren. Het was eigenlijk een leverancier van SPG DC die mij aan boord bracht. Mijn achtergrond als mede-oprichter van Cloudalize, een technologiebedrijf gespecialiseerd in cloud-oplossingen, bracht ons in een perfecte positie om dit project aan te pakken. Al snel realiseerde ik me in mijn adviserende rol dat de kern van de oplossing niet lag in het naar de cloud brengen van de systemen, maar in het automatiseren van het ontwerpproces. Een op maat gemaakte softwaretoepassing die het ontwerpproces centraliseerde en de communicatie zou verbeteren was hét antwoord. Het bedrijf had echter weinig ervaring in softwareontwikkeling, dus waren wij opnieuw de geknipte partij om hen ook op dit traject te begeleiden.

Andreas, wat was uw visie op deze transformatie?

Andreas: Mijn visie was om ons ingenieursteam te ontlasten van repetitief werk. Dit zou hen meer tijd geven voor R&D en het ontwerpen van steeds efficiëntere koelsystemen. Dankzij Jan zag ik in dat dit enkel kon door het ontwerpproces te automatiseren. Onze ambitie is sindsdien dat we willen evolueren van een ingenieursbedrijf naar een softwarebedrijf en de computers het saaie werk laten doen.

Jan, kan je ons meer vertellen over de aanpak die jullie hebben toegepast bij SPG DC om die doelstelling te verwezenlijken?

SPG DCJan: We hebben letterlijk de Silicon Valley aanpak toegepast, waarbij je een oude, institutionele industrie neemt, en revolutioneert met nieuwe technologie. De tekenaar en calculator zaten 50 jaar geleden naast elkaar aan tafel, 15 jaar geleden zaten ze naast elkaar aan tafel maar achter een computer, en nu hebben we hun computers met elkaar laten spreken.

De softwareontwikkeling die we bedachten voor SPG DC kan worden beschouwd als een eigen variant op de ‘Branches’ aanpak in softwareontwikkeling, waarbij teams parallel kunnen werken aan hun eigen onderdelen en deze vervolgens samenvoegen. Hierdoor kunnen problemen en nieuwe wijzigingen sneller worden geïdentificeerd die meteen effect hebben op andere delen van het ontwerp. Deze centralisatie van processen, visuele weergave en communicatieverbeteringen resulteerden in minder fouten en een snellere voortgang van projecten. Een team van twee ontwikkelaars werkte voltijds gedurende een jaar om het ontwerpproces te automatiseren, iets dat voorheen dagelijks door vijf medewerkers werd uitgetekend, en dit gedurende 9 maanden per project. Kan je je voorstellen wat de efficiëntiewinsten waren?

Spill the beans zou ik zeggen.

Jan: De centralisatie van processen, visuele weergave en communicatieverbeteringen resulteerde in minder fouten en een snellere voortgang van projecten. De oorspronkelijke kostenraming van €300.000 groeide misschien wel uit tot een investering van €3 miljoen over drie jaar tijd maar deze investering leidde uiteindelijk tot een automatisering van 80% van het ontwerpproces en een terugverdientijd van 2 jaar. Waanzin. Daar kunnen veel bedrijven alleen maar van dromen. Het is ook mijn ervaring dat veel bedrijven de kostprijs van digitale transformatieprojecten enorm onderschatten enerzijds, maar ook het potentieel onderschatten naar de toekomst toe eens de toepassingen gebouwd zijn.

Ik kan me voorstellen dat die hele omkering en mentaliteitswijziging niet zonder slag of stoot binnen de organisatie zelf werd verkregen?

Jan: Change management speelde een essentiële rol in het succes van dit digitale transformatieproject en ook daar waren wij een cruciale facilitator voor het interne HR departement. Hoewel aanvankelijk weinig vertrouwen bestond in de haalbaarheid van het project, werd toch ongeveer 30% van de medewerkers actief betrokken bij het projectteam, waarbij hun intrinsieke motivatie voor optimaliseringen werd benut. Datzelfde core team is trouwens nu betrokken bij voortdurende R&D-activiteiten en denkt verder na over toekomstige verbeteringen.

Andreas: Deze transformatie heeft SPG DC in staat gesteld om meer projecten aan te nemen en te investeren in toekomstige innovaties. Dat zien onze mensen nu ook. We stomen ons bedrijf klaar voor de toekomst en dat werkt motiverend.

Wat brengt die toekomst nog?

Jan: Make IT So blijft betrokken bij SPG DC om de verdere ontwikkeling van de softwaretoepassing te begeleiden. Deze voortdurende relatie waarborgt dat SPG DC blijft investeren in digitale transformatie en blijft streven naar innovatie en verbetering. Digitale transformatie is geen eenmalig project, maar een doorlopende toewijding om klaar te zijn voor de toekomst. SPG DC blijft bijvoorbeeld jaarlijks de opgeleverde winsten herinvesteren in verdere ontwikkeling en optimalisatie van hun softwaretoepassingen. Ze bewijzen dat ze vastbesloten zijn om te blijven investeren in digitale transformatie en te blijven streven naar innovatie en verbetering. Een absolute voorwaarde voor Make IT So trouwens om aan dit soort omvangrijke projecten überhaupt mee te werken als partner.

Andreas: Zoals Sanjeev (Narayanan - Vice President of Engineering / Sponsor van het Consilio programma) zo goed wist te formuleren, Make IT So is onze verzekering dat we de juiste strategische keuzes maken in de verdere ontwikkeling en uitdieping van het softwarepakket. Beter kan ik het zelf niet verwoorden (lacht).

Bedankt heren, het was een verhelderend gesprek.

Het verhaal van hoe Make IT So en SPG DC samenwerkten om innovatie te omarmen en efficiëntie te vergroten, dient als inspiratie voor organisaties die ook streven naar verbetering. Laten we samen de mogelijkheden verkennen om ook jouw organisatie te transformeren.

Bedankt voor het lezen en een geweldig weekend gewenst!

 

Download deze use case als PDF

Use  Case SPG Dry Cooling.

Add new comment

Restricted HTML

  • You can align images (data-align="center"), but also videos, blockquotes, and so on.
  • You can caption images (data-caption="Text"), but also videos, blockquotes, and so on.
Ons team staat klaar om u te assisteren bij het verwezenlijken van uw digitale transformatie. U kunt op elk moment telefonisch contact met ons opnemen voor een eerste verkennend gesprek, of e-mail ons om een intakegesprek in te plannen.
We kijken ernaar uit om met u samen te werken.

Contact info

Wij helpen jouw bedrijf bij de digitale transformatie.

Recente Posts